lördag 10 november 2012

Ett informellt samtal om den nuvarande situationen, av författare: John Alvide ( författare bla till Vampyren från Blackeberg, & regissör: Tomas Alfredson/ Dramaten-november 2012

Fredagen den 9/11 2012 var jag och såg föreställningen: " Ett informellt samtal om den nuvarande situationen", författare: John Alvide som även skrivit: " Vampyren från Blackeberg", och regissör: Tomas Alfredson.

Pjäsen är en sammanställning av texter skrivna av barn och spelade av vuxna. Handlingen utspelar sig kring ett vanligt kontorsmöte- det kunde vara vilket sorts kontor som helst. Mötet består av fem stycken vuxna som alla talar med varandra på samma sätt som barn som leker med varandra skulle kunna göra.  Som tex att: " om jag blir chef så får jag en jacuzzi". Och den ene pojken/ mannen har problem med sina " löständer" och får dom utdragna av sin " kollega", en av de andra " vuxna pojkarna"

Författaren till pjäsen är John Alvide som även skrivit den kända boken: " Vampyren från Blackeberg" som senare blev filmen: " Låt den rätte komma in". Erkännas skall att jag sett filmen men blundade till större delen av den! Men det gjorde jag inte under denna mycket underhållande föreställning, " Ett informellt samtal om den nuvarande situationen" som jag absolut vill rekommendera alla att se där jag verkligen inte behövde blunda en enda minut under föreställngens gång!


lördag 3 november 2012

Natascha Kampusch på Stadsteatern/ höstterminen 2012

, ag såg i mitt tycke den mycket spännande, bra men samtidigt också skrämmande föreställningen Natascha Kampusch, av Ulrika Kärnborg på Stadsteatern/ höstterminen 2012. ) Jag tyckte att det var en mycket bra, sorglig, men samtidigt skrämmande föreställning. Skrämmande därför att den handlar om den mycket unga kvinnan Natascha Kampusch som blir kidnappad av en man vid namn Wolfgang i Österrike och av honom hålls fängslad i hans källare i 8 år. Vid utsläppet tas hon in på en psykiatrisk klinik där hon får hjälp av en kvinnlig psykolog samt en manlig psykiatriker att komma till tals om sina upplevelser. Men den kvinnliga psykologen varnar henne för att göra för stor sak och tjäna pengar på sitt hemska och samtidigt mycket sorliga öde via media. Detta eftersom Natascha vill sälja rättigheterna om sin kidnappningshistoria till Hollywood vilket den manliga psykiatrikern på det bestämdaste avråder Natascha från att göra.Ytterligare en hemsk teori som en av journalisterna som Natascha blir bekant med är att det skulle varit Nataschas egen mor fru Kampusch som låg bakom kidnappningen av hennes egen dotter. Detta för att jorunalisten ifråga säger till fru Kampusch att det är väldigt vanligt att kidnappningar är arrangerade av bekanta till den kidnappades egna anhöriga.

Jag skulle varmt rekommendera att se denna pjäs så länge den går på Stadsteatern men att den kan upplevas som starkt känslomässigt laddad med tanke på att det är en sann historia om ett mycket tragiskt kvinnoöde.

Manus: Ulrika Känrborg
Regi: Hugo Hansèn
Kostym: Elin Hallberg
Ljus: Miriam Helldey
Ljud: Tomas Björkdal
Mask: Patricica Svalger
Dramaturgi: Vanny Boètthius