måndag 26 juni 2017

Bokrecension: " Den sista strandgasten", av: Lena Arro/ Recension av: Marika Frykholm

Jag läste barnbok spökhistorien: " Den sista strandgasten", av författarinnan:  Lena Arro och jag tyckte den var en verkligt riktigt bra spökhistoria.

" Den sista strandgasten" av författarinnan: Lena Arro är verkligen gastkramande i ordets bästa bemärkelse
Boken handlar om de två flickorna: Marie och Mirja som är bästisar.

Mirja är verkligen tokig i allt som har med spöken och spökhistorier att göra medan hennes bästa kompis, Marie, ( som är den som berättar historien i jag- form) ställer sig tveksam och mera undrande till alla spöken och spökhistorier hon tack vare sin kompis Mirja får vara med om.

De båda flickorna Marie och Mirja kommer till en stuga vid havet. Där ser de spår i stranden som liknar skelettfotspår. De får höra att de troligtvis är gjorda av en strandgast.

En strandgast sägs vara spöket av en människa som dött och spolats upp ur havet på stranden utan att få bli begravd på en kyrkogård. Strandgastens högsta önskan, ( vilket står att läsa längst bak i slutordet av författarinnan Lena Arro i boken) är att få komma till kyrkogården. En strandgast försöker därför ofta få skjuts av någon levande människa till kyrkogården. Man kan känna igen närvaron av en strandgast på att han luktar rutten fisk.

I huset vid havet som Marie kommer till tillsammans med Mirja och först hennes mamma Monika och sedan med hennes bror och pappa spökar det. Mirja och hennes mamma är övertygade om att det är Edvard Sote som spökar. Han ska ha varit en sällsynt grym och skoningslös fyrvaktare som inte hindrade fartygen från att sjunka och låta sjömännen dö och därefter tog hand om deras dyrbara last. Det sägs att han gömde lasten från fartygen i ett hemligt rum i huset som Mirjas mamma Monika och pappa Anders har hyrt för semestern. Steg hörs i trappan då Monika, Mirja och Marie först bor ensamma ett tag i huset. Och gungstolen gungar av sig själv.

Jag tyckte att barnboken och spökhistorien, " Den sista strandgasten" av Lena Arro är en mycket bra spökhistoria full av spänning och mystik och äventyr och ruggiga spökhistorier. Jag vill varmt rekommendera alla att läsa denna spännande spökhistoria!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar